Veiligheid

En huis zonder zorgen voor mezelf en mijn medebewoners (kinderen, ouders…) waar je gemakkelijk kan circuleren zonder te struikelen, mij te stoten… en een hoog veiligheidsgevoel.

Een comfortabele woning is een veilige woning. Tal van mogelijke gevaren houden zich schuil in een woning en bedreigen de veiligheid van onszelf en onze kinderen, ouders of andere medebewoners. Om een woning veiliger te maken voor iedereen, is het nodig na te denken over mogelijke toekomstige woonsituaties. Vaak moet aan de bestaande toestand enkele goed overwogen aanpassingen gebeuren om de woning geschikt te maken voor jong en oud.

 

Aandachtspunten

 1. Licht is sowieso een belangrijke factor in een woning. Maar wanneer je een dagje ouder wordt en je ogen wat achteruitgaan, wordt het nog belangrijker. Zorg ervoor dat elke ruimte optimaal verlicht is, een groot aandachtspunten zijn hier vooral de circulatieruimtes en trappenhal, zodat gevaarlijke situaties vermeden worden. Maar ook werkvlakken moeten van voldoende verlichting voorzien zijn.
 2. Niet enkel verlichting maar ook contrast tussen kleuren en materialen kan voor een veiligere omgeving zorgen. Bij hoogteverschillen kan er bijvoorbeeld gewerkt worden met contrasterende materialen of kleuren om ze beter zichtbaar te maken.
 3. Maak circulatieruimte vrij van obstakels zodat er een veilige doorgang is zonder opstapjes of kabels. Lage objecten kunnen ook beter vermeden worden in een doorgangsruimte.
 4. Trappen, passerelles en vides moeten voor de veiligheid voorzien worden van een stevige borstwering met een hoogte van minimaal 90 cm. 
 5. Rust de woning uit met rook- en branddetectie in de keuken en een CO-melder om ongelukken te voorkomen.
 6. Leuningen aan trappen en stevige handgrepen aan kleine opstapjes en badkuipen moeten - zeker in een woning met kleine kinderen en senioren - voorzien worden. 
 7. Voor senioren zijn nog meer maatregelen die het wonen veiliger maken en ervoor kunnen zorgen dat ze zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven. Enkele voorbeelden zijn hiervan zijn een handgreep naast het bed, en een verhoogd toilet, een stoel of bank in de douche, een douchekop die je eraf kan nemen, en een instapbad in de badkamer. Om ongelukken in de keuken te vermijden, zoals branden die gestart worden wanneer men vergeet een brander uit te schakelen, zijn er enkele opties. Systemen die de temperatuur onder het ontstekingspunt van kookolie houden of een systeem dat het vuur automatisch uitschakelt na een bepaalde tijd zijn enkele voorbeelden. 

 

Vragen voor professionals

 1. Hoe kan elke ruimte, en dan vooral de circulatie in die ruimte, optimaal verlicht worden?
 2. Welke verlichting is hier het meest geschikt voor het verlichten van een trap? Verlichting in de neus, verlichting per traptrede, enkel hoofdverlichting boven de trap, etc.?
 3. Kan de woning later nog makkelijk aangepast worden aan de noden (en beperkingen) van senioren? Is de woning rolstoeltoegankelijk en wat zijn de eisen hiervoor?
 4. Welke technische systemen kunnen van waarde zijn bij het verhogen van de veiligheid in de woning? En waar moeten ze geplaatst worden?
 5. Welke materialen kunnen best vermeden worden voor een brandveiliger huis?

  

Relevante bronnen