Sociale activiteiten

Een huis waar ik familie en vrienden kan ontvangen en waar ik contacten kan blijven behouden vb tijdens het koken of huishoudelijke activiteiten. 


Sociale activiteiten en samenzijn dragen bij tot een gelukkiger leven. Vaak is het een hele opdracht om een gezonde balans te zoeken én houden tussen werk, gezin, familie en het sociale leven. Het is nét die tijd dat met familie en vrienden wordt doorgebracht dat ons afleidt van de dagelijkse zorgen en waar we veel belang aan hechten. Iedereen - ook ouderen – heeft nood aan sociaal contact en het ontvangen van vrienden en familie moet aangenaam en moeiteloos kunnen gebeuren.


 socializing

 

Aandachtspunten

 1. De woonkamer is de spil in onze woning waar veel verschillende functies samenkomen. Naast de dagelijkse bezigheden gebeurt hier ook het ontvangen van bezoek of het organiseren van feestjes en sociale activiteiten. Daarom is het belangrijk dat de woonkamer makkelijk toegankelijk is voor iedereen en flexibel in gebruik is.
 2. Meer en meer wordt bij een renovatie voor een ‘open keuken’ of ‘halfopen keuken’ gekozen waarbij de keuken (bijna) naadloos overvloeit in de woonkamer. Contact staat hier centraal. Een groot contrast met de oorspronkelijk twee afzonderlijke ruimtes die we vaak nog bij oude huizen zien. Tegenwoordig gebeurt het koken in het bijzijn van huisgenoten en/of gasten. Een kookeiland is functioneel maar doet eveneens dienst als een fysieke grens tussen keuken en woonkamer. Omdat het een laag meubel is, geeft het nog steeds zicht in de keuken.  
 3. Bij goed weer aarzelen we in België vaak niet om onze activiteiten buitenshuis te laten doorgaan. Een groot terras met een gemakkelijke toegang tot de leefruimte en keuken doormiddel van een groot raam met een (schuif-)deur is ideaal. Om botsingen te voorkomen is het aan te raden een raam (of raam met deur) te voorzien dat volledig opengezet kan worden. Zo ontstaat een verbinding tussen buiten en binnen.   
 4. Voorzie bij een renovatie zowel in de binnenruimte áls in de buitenruimte voldoende stopcontacten, elektriciteit en verlichting. Een warmtebrander of radio kan tijdens een feestje eenvoudig aangesloten worden zonder dat er verlengsnoeren moeten gebruikt worden - welke altijd een risico kunnen zijn voor valpartijen.
 5. Het is in kleine woningen niet altijd voorhanden maar als er nog een kamer op zoek is naar een functie is het een goed idee om deze in te richten als extra slaapkamer.

  

Vragen voor professionals

 1. Kunnen met enkele eenvoudige ingrepen en details meer openheid gecreëerd worden of zijn daar in deze situatie drastische ingrepen voor nodig?
 2. Welke niet dragende muren kunnen weggehaald worden zonder dat dit een negatieve invloed heeft op de stabiliteit van de woning?
 3. Hoe kan een ruimte makkelijk aanpasbaar gemaakt worden zodat ze ook bij sociale activiteiten flexibel kan gebruikt worden naargelang het aantal gasten.
 4. Laat mijn keuken sociale interactie met andere bewoners, gasten, etc. toe?
 5. Hoe kan ik ervoor zorgen dat een ruimte aanpasbaar is naargelang het aantal gasten?

 

Relevante bronnen

 • CM benadrukt op hun website het belang van sociale contacten en hun positieve invloed op onze gezondheid.
 • Interieurdesigner.be is een platform voor iedereen die van interieur en design houdt, particulier of professioneel. In de rubriek ‘interieurtips’ geven zij enkele voor- en nadelen van een open, een halfopen en een gesloten keuken.