Onderhoudsgemak

Een huis dat ik gemakkelijk kan onderhouden, zowel op gebied van algemene netheid, als voor de technische installatie, ramen en deuren etc. 

Veel mensen zien het onderhouden van hun woning meer als tijdsverspilling dan als een leuke bezigheid. Een woning dat gemakkelijk te poetsen en onderhouden is, bespaart de bewoners een hoop energie en frustratie. Met onderhoudsvriendelijke materialen, voldoende bergruimte en een doordachte indeling van de ruimte zorgen voor een aangenamere en efficiëntere woonruimte. Wat dan weer resulteert in meer tijd voor een leukere dagbesteding.

maintenance

Aandachtspunten

  1. Zorg er in eerste plaats voor dat alle elementen in de woning die regelmatig onderhoud nodig hebben, makkelijk bereikbaar zijn zonder een gespecialiseerde firma te moeten inschakelen. Een enorme glaspartij in de trappenhal kan visueel heel mooi zijn maar is vaak niet makkelijk te poetsen langs binnen én buiten. Het is dan ook aan te raden dat ramen op de verdiepingen volledig opengedraaid kunnen worden zodat ze langs binnen volledig gepoetst kunnen worden.
  2. In de keuken is het risico op vlekken veel groter dan in de woonkamer. Kies hier bewust voor materialen die makkelijk afwasbaar zijn. Het bespaart een hoop frustratie en ze zullen bovendien langer meegaan.
  3. Voorzie in elke ruimte voldoende bergruimte zodat overbodige spullen niet de kans krijgen om te blijven rondslingeren.
  4. Om te vermijden dat vuile schoenen en kleren helemaal hun weg vinden tot in de woonkamer, is het aan te raden om – bij voorkeur aan de achterdeur – een ‘landingszone’ of ‘mudroom’ te voorzien. Dit is de plaats waar vuile schoenen uitgedaan worden na het werken in de tuin of kinderen hun kleren kunnen wisselen na het buitenspelen. Het is een onderhoudsvriendelijke ruimte met veel opbergmogelijkheid.
  5. Zeker met huisdieren in de woning kies je best voor materialen, en vloeren in het bijzonder, die makkelijk te onderhouden zijn. Ook tapijten zijn een bron van stof en vlekken.  

 

Vragen voor professionals

  1. Welke materialen zijn onderhoudsvriendelijk en duurzaam, afhankelijk van de functie van de ruimte (bijvoorbeeld als werkblad in een keuken? Welke materialen kunnen dienen als wandbekleding in de douche)?
  2. Met welke (schoonmaak)middelen mogen deze materialen gepoetst worden en welke producten kunnen de afwerkingsmaterialen beschadigen? 
  3. Hoe kan ik ‘verloren ruimtes’ in mijn woning optimaal benutten als bergruimte?
  4. Hoe kan ik mijn interieur vormgeven dat enkel de onmisbare elementen een zichtbare plaats krijgen en minder noodzakelijke objecten aan het oog worden onttrokken doormiddel van slimme bergruimte?
  5. Hoe kan technische installaties in mijn woning zelf onderhouden? Hoe vaak moeten bijvoorbeeld de filters gepoetst of vervangen worden?