Intuitieve bediening

Een huis waar ik niet moet nadenken over knopjes en snufjes. Eenvoudig te gebruiken, technieken gemakkelijk te regelen, zonder meer.


Technologie kan een enorm hulpmiddel zijn en biedt tal van mogelijkheden om een huis comfortabeler te maken. Maar het controleren van de temperatuur, ventilatie, verlichting en andere innovatieve systemen moet in een woning ook vlot kunnen gebeuren. Alle knoppen en schakelaars moeten logisch geplaatst én gebruiksvriendelijk zijn voor de bewoners zonder dat er continu verwarring heerst. Een goed uitgedokterd elektrisch- en bedieningsplan kan problemen voorkomen.


technology

Aandachtspunten

  1. Een “slim huis” zorgt ervoor dat de bewoners heel flexibel om kunnen gaan met de verlichting en technologie in de woning. Het bedieningspaneel is een programma waar achteraf nog wijzigingen in kunnen aangebracht worden. Niet enkel verlichting en dimmers maar ook de ventilatie, verwarming, rolluiken, zonweringen en technische installaties kunnen opgenomen worden in het programma, aangestuurd worden in één enkel systeem en zelfs via tablet of smartphone bediend worden. Het type bedieningssysteem moet gekozen worden aan de hand van de verschillende apparaten in huis. Er is vandaag de dag keuze tussen een handmatig bedieningssysteem, een automatisch regelend systeem met sensoren of een combinatie van beide.
  2. Het bedieningspaneel geeft de mogelijkheid om ruimten afzonderlijk van elkaar te verwarmen. Het systeem geeft ook meer controle op het energieverbruik in de woning en zorgt ervoor dat het makkelijker beheerd kan worden.
  3. Een slimme thermostaat is uitgerust met een geheugen en onthoudt de individuele verwarmingswensen van verschillende bewoners.
  4. Niet alle technische apparaten, zoals boilers, zijn rechtstreeks compatibel met innovatie bedieningspanelen. Ga na of de technische specificaties van beide systemen overeenkomen.
  5. Dankzij de huidige systemen zijn zware breekwerken voor het installeren van bedieningspanelen verleden tijd. Later in de renovatie of zelfs na enkele jaren kan nog altijd een keuze gemaakt worden voor een passend systeem, welke dan eenvoudig wordt aangesloten op stopcontacten, inbouwdozen en het LAN-netwerk van de woning.

 

Vragen voor professionals

  1. Welke typen slimme bediening zijn er op de markt en welke zouden kunnen toegepast worden in deze situatie?
  2. Welke installaties kunnen met elkaar gecombineerd worden in één bedieningssysteem? En is elk type technische installatie wel compatibel met elk type bedieningssysteem?
  3. Zijn de bedieningspanelen makkelijk in gebruik en verstaanbaar voor iedereen? Wijst het met andere woorden zichzelf uit of moet ik mij eerst inlezen?
  4. Kan bedieningssysteem achteraf nog aangepast en uitgebreid worden?
  5. Kunnen verschillende bewoners op hetzelfde moment de systemen bedienen? Met het bedieningspaneel, smartphone en tablet?

Relevante Bronnen

Energids.be, een initiatief van Sibelga, somt op haar website de voor-en nadelen van een slimme thermostaatop.

Livios.be geeft een checklist voor een domotica systeem.