Imago & Identiteit

Een huis met een eigen stijl, dat mezelf en mijn familie vertegenwoordig.

Het omvormen van een huis naar een thuis kan een hele uitdaging zijn. Een huis moet een plek zijn waar we tot rust kunnen komen, dat onze eigen stijl en identiteit draagt en vertrouwd aanvoelt. Bij de aankoop van een bestaande woning zijn er altijd sporen van de vorige eigenaar terug te vinden. Hoe gaan we hier mee om en kunnen we toch onze eigen stempel drukken op onze woning?

 

Aandachtspunten

 1. Bij de aankoop van een bestaande woning kies je in de eerste plaats voor een bepaalde stijl die de woning van zichzelf al heeft. Deze sluit meestal in grote lijnen aan bij de smaak van de koper. Voor jong gezin is deze identiteit dan ook heel anders dan voor bijvoorbeeld een gepensioneerd koppel. Het exterieur van het gebouw is het eerste wat de identiteit van de woning en bewoners weergeeft en is dan ook een belangrijk aandachtspunt. Niet alleen het interieur is een weerspiegeling van de eigenaar, ook de buitenkant vertelt. Het in elkaar puzzelen van de perfecte weerspiegeling van de eigen identiteit is een werk van lange adem. Het is iets dat ontstaat naarmate je gewoontes en routines ontwikkelt, die vervolgens vertaald worden naar de woning en die mee evolueren doorheen de tijd.
 2. Wanneer je geen eindeloos budget hebt, kan een unieke stijl alsnog gecreëerd worden door een persoonlijke toets te geven aan standaard elementen. Een voorbeeld is het hergebruiken van tweedehands meubelen die je voor een prijsje op de kop kunt tikken. Vaak hebben ze niet meer nodig dan een nieuwe kleur of stof. Creatief zijn met een klein budget geeft de bewoner ook de kans een eigen stijl uit te puren.
 3. Materialen, vormen en culturele elementen bepalen mee de identiteit van de bewoner en van de woning. Een combinatie van deze aspecten vertelt een uniek verhaal waar de bewoner zich in moet thuis voelen.
 4. Trends zijn niet tijdloos. Vraag jezelf af in hoeverre de inrichting van het interieur, de keuze van de materialen en kleuren beïnvloed is door de huidige trends.
 5. In voornamelijk oude huizen zitten vaak al tal van elementen die bijdragen aan de authentieke stijl van de woning. Originele glaspartijen, omlijstingen en maatwerk – al dan niet in hout – bepalen indien ze in hun oorspronkelijke waarde worden gelaten mee het karakter van de woning.
 6. Mensen die liever de renovatiewerken en het inrichten van de woning overlaten aan specialisten, moeten heel duidelijk hun stijl en wensen overleggen met de uitvoerder van het project. Smaak is heel persoonlijk en subjectief dus het is belangrijk dat beiden partijen op dezelfde golflengte

 

Vragen voor professionals

 1. Hoe kan de identiteit van binnenuit volledig doorgetrokken worden naar buiten - en andersom - zodat binnen en buiten één geheel worden?
 2. Hoe vertalen we onze eigen identiteit in een reeds bestaande identiteit van de vorige bewoners? Kan dit in de afwerkingsfase van de renovatie gebeuren of zijn hier drastische ingrepen voor nodig?
 3. Hoe sluit de keuze van nieuwe materialen en vormen aan bij onze identiteit zonder afbreuk te doen aan de eigenheid van de woning?
 4. Speel ik met mijn ontwerpbeslissingen in op bepaalde trends? Sta ik hier over 5 jaar nog achter?
 5. Past dit design (de kleuren, vormen, materialen, architecturale elementen, etc.) bij mij? Identificeert het mij als persoon?

 

Relevante bronnen

Interieurdesigner.be is een platform voor iedereen die van interieur en design houdt, particulier of professioneel. In de rubriek ‘interieurtips’ worden verschillende interieurstijlen, voornamelijk gebaseerd op culturele elementen, opgesomd.