Goede Luchtkwaliteit

Een huis waar ik mij geen zorgen hoef te maken over slechte geurtjes of het toelaten van frisse lucht.

Een goede gezondheid is goud waard. 80% van onze dagbesteding brengen we binnenshuis door en ademen we de dan ook continu mogelijk vervuilde lucht in een woning in. Er zijn tal van oorzaken die zorgen voor een slechte luchtkwaliteit: koken, technische installaties, schoonmaakproducten, vocht in de lucht en muren, roken, huisdieren, etc. Hoewel een goed geïsoleerd huis veel voordelen met zich meebrengt, zijn er ook op vlak van luchtkwaliteit enkele nadelen. Enerzijds houdt isolatie de temperatuur stabiel, anderzijds wordt de woning minder verlucht. Er moet een goede balans gevonden worden waarbij een ventilatiesysteem kan helpen.

Aandachtspunten

 1. De “Europese kwaliteits- en veiligheidsnormen” beschrijven uitgebreid welke materialen beantwoorden aan de opgelegde eisen van Europa en dus niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor de verbouwing is het aangeraden deze voorschriften door te nemen.
 2. Er zijn verschillende manieren om te ventileren, maar het is vooral belangrijk dat dit voortdurend gebeurt. Dit kan via bijvoorbeeld eenvoudige ventilatieroosters in ramen, vensters en muren waardoor verse lucht binnenstroomt en zich verder verspreidt langs andere roosters of kieren en spleten in de woning.
 3. Een andere manier voor voortdurende ventilatie zijn mechanische ventilatiesystemen die op basis van ventilatoren lucht toe- en afvoeren. In droge ruimtes wordt verse lucht toegevoerd, terwijl de lucht in vochtige ruimtes wordt afgevoerd.
 4. Vandaag de dag zijn er tal van ventilatiesystemen op de markt die via innovatieve technologie ervoor zorgen dat de lucht in de woning gezuiverd wordt en continu van een goede kwaliteit is. 
 5. Hoewel het meten van de luchtkwaliteit werk voor specialisten is, is ook het onderhoudt van zuiveringstoestellen van cruciaal belang. Het reinigen van toestellen en vervangen van filters kan prima door de bewoner zelf gebeuren. Verder is het belangrijk dat er af en toe een technicus bijgehaald wordt voor een groot nazicht en onderhoud.
 6.  Een raam open zetten is een gemakkelijke - maar tijdelijke – oplossing om een ruimte snel even te verluchten, maar de kans is wel groot dat je daarmee tocht creëert. Nog een aandachtspunt is dat de lucht dan enkel wordt verplaatst, de luchtvochtigheid of luchtkwaliteit wordt nauwelijks verbeterd. Dagelijkse verluchting in je slaapkamer en badkamer, waar veel vocht in de lucht aanwezig is door o.a. bad of douche, is aan te raden.
 7. Ophoping van stof is een van de factoren die bijdragen aan een slechte luchtkwaliteit binnenshuis. Een regelmatige schoonmaakbeurt van de woning, inclusies het wassen van textiel zoals lakens en kussenslopen, zorgt ervoor dat de woning stofvrij blijft. Pas ook op met chemische schoonmaakmiddelen.
 8. Controleer regelmatig de afvoer van installaties, zoals de afvoerbuis van de dampkap en openhaard. Zeker bij een haard kan een slechte afvoer van CO een groot gezondheidsrisico met zich meebrengen.

 

Vragen voor professionals

 1. Hoe kan de luchtkwaliteit in mijn woning gemeten worden?
 2. Hoe kan ik de luchtkwaliteit zelf helpen onder controle te houden?
 3. Voldoet mijn bestaand ventilatiesysteem of is een nieuw systeem zuiniger en efficiënter?
 4. Welk ventilatiesysteem is het meest geschikt in deze situatie? + Hoe moet ik dit systeem onderhouden?
 5. Op welke manieren kan schimmel in de muren behandeld en vermeden worden in de toekomst?
 6.  Welke constructie- en afwerkingsmaterialen voldoen aan de veiligheidsvoorschriften en welke (bijvoorbeeld lak, verf, vernis, etc.) kunnen beter vermeden worden?

 

Relevante bronnen

 • Op de website van ‘ik ventileer verstandig’ vind je de meest recente kwaliteitseisen voor residentiële ventilatie-installaties in het Vlaams Gewest.
 • Interieurdesigner.be is een platform voor iedereen die van interieur en design houdt, particulier of professioneel. In de rubriek ‘bouwen & verbouwen’ kan je verschillende ventilatiesystemen terugvinden.
 • Praktische tips over ventilatie en verluchting zijn opgesomd op de website van Vlaanderen.be. Ook geven zijn advies over welke bouwmaterialen gezonder, milieuvriendelijker of duurzamer zijn en enkele aandachtspunten om een gezonde luchtkwaliteit tijdens de renovatiewerken te behouden.
 • Het rapport van de intermutualistische werkgroep Milieu en Gezondheid biedt inzicht in het onderwerp ‘Luchtvervuiling in huis’. De oorzaken en gezondheidsrisico’s die hiermee gepaard gaan worden uitgebreid aangekaart.
 • De medisch milieukundigen, een initiatief van o.a. het Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO), geven via de website gezondheidenmilieu.be informatie over allerhande thema’s in combinatie met gezondheid en milieu. Op deze website wordt uitgebreid besproken wat het negatieve effect van vochtproblemen in een woning op de gezondheid kan zijn. Voor vragen of klachten over de invloed van de omgeving op je gezondheid kan je in eerste instantie terecht bij je gemeentebestuur (milieu-, gezondheids- of huisvestingsambtenaar), huisarts of de Vlaamse Infolijn 1700. Daarna kan je ook contact opnemen met de medisch milieukundige van het logo van je regio.