Geschikte temperatuur

Een huis waar ik in elke ruimte gemakkelijk een aangename temperatuur heb en deze indien nodig kan regelen.

temperature


Een aangename kamertemperatuur in de woning hangt per ruimte, functie en persoon af. De ene bewoner vindt 18 graden comfortabel, de andere zal de thermostaat snel op 21 graden draaien. Na de aankoop van een woning is het aan te raden alle koudebruggen en tochtgaten op te sporen en extra te isoleren om zo een comfortabele en stabiele temperatuur te garanderen.


Aandachtspunten

 1.  De keuze van de raambeglazing is van groot belang voor een aangename gevoelstemperatuur in een woning. Bij oude woningen zien we nog vaak enkel glas, dat slecht geïsoleerd is tegen invloeden van buitenaf. Bij gebruik van dubbelglas is dit effect veel minder aanwezig waardoor er ook energie gespaard kan worden. Bij driedubbelglas bevat een heel goed isolatie, wat een enorme invloed kan hebben op het energiefactuur. De woning verliest hierdoor minder warmte in de winter en in de zomer wordt de koelte binnenshuis bewaard. De temperatuur kan beter onder controle gehouden worden, temperatuurschommelingen worden beperkt en tocht aan de ramen vermeden.
 2. Ook is de keuze van het juiste raamkader is een belangrijk element tijdens een renovatie. Raamkaders koudebruggen beperken koudebruggen in de raam-muuraansluiting.
 3.  De isolatie speelt een belangrijke rol in het behouden van een aangename temperatuur in een woning. Er zijn verschillende soorten isolatie die kunnen worden toegepast als wandisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Onder andere minerale wol - glaswol of rotswol -, kunststof of zelfs natuurlijke materialen zoals strobalen en schapenwol. Een belangrijk aandachtspunt is hier wel dat wanneer alles goed geïsoleerd is, de natuurlijke ventilatie verdwijnt en een ventilatiesysteem dit moet opvangen. Anders komt de luchtkwaliteit in gedrang en is er kans op schimmelvorming.
 4. Een verwarmingselement en/of airconditioning helpt de luchttemperatuur in een woning te controleren. Welk type verwarmingsinstallatie is afhankelijk van woning tot woning. Centrale verwarming, elektrische verwarming, vloerverwarming, of een haard zijn allemaal populaire verwarmingselementen en de keuze van de grondstoffen is vaak doorslaggevend. Ook kan je kiezen voor een ecologische manier van verwarmen door gebruik te maken van gespecialiseerde warmtepompen.
 5. De ideale temperatuur is afhankelijk van de kamer en zijn functie in een woning. In een slaapkamer mag het niet te warm zijn om goed te kunnen slapen, terwijl het in een badkamer net wat warmer moet zijn vooraleer het aangenaam aanvoelt. Een prettige gevoelstemperatuur is bovendien heel persoonlijk.  

 

Vragen voor professionals

 1. Waar bevinden zich koudebruggen in mijn woning en hoe kunnen die aangepakt worden?
 2. Hoe kan ik nagaan/meten of mijn huis voldoende geïsoleerd is?
 3. Wat is het meest voordelige type isolatie, afhankelijk van de situatie? Wordt er best van binnenuit, langs buiten of in de bestaande buitenmuren geïsoleerd?
 4. Welk type verwarmingssysteem (vloerverwarming, centrale verwarming met radiators, etc.) kies ik best, afhankelijk van de situatie?
 5. Kan dit systeem gecombineerd worden met een airconditioning systeem?

 

Relevante bronnen

 • Livios.be advies over verwarmingstechniek.
 • Bezoek zeker eens de website energiesparen.be. Hier kan een toekomstige verbouwer heel wat informatie vinden over o.a. warmtesystemen en temperatuurregeling in een woning.
 • Ook recente eisen voor de EPB-energieprestatieregelgeving zijn hier te vinden.
 • Op de website van energiesparen.be, gesteund door de Vlaamse overheid, wordt het begrip BEN – of ‘bijna-energieneutraal’ – besproken. BEN-woningen verbruiken weinig energie voor verwarmen, koelen, ventileren, etc. Ook bieden zij een praktische gids aan met tips en mogelijkheden.
 • De medisch milieukundigen, een initiatief van o.a. het Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO), geven via de website gezondheidenmilieu.be informatie over allerhande thema’s in combinatie met gezondheid en milieu. Zij geven op hun website enkele richtlijnen voor een aangename temperatuur in een woning en de (indirecte) invloed op de gezondheid.
 • Interieurdesigner.be is een platform voor iedereen die van interieur en design houdt, particulier of professioneel. In de rubriek ‘bouwen & verbouwen’ kan je verschillende manieren van verwarmen terugvinden.