Geen geluidsoverlast

Een huis waar ik rust kan vinden en vrij ben van storende geluiden. Zowel van technieken in mijn woning (vb een boiler) als geluiden van buitenaf (vb verkeer op de straat).

 

noise


Een drukke weg voor de deur, lawaai van de buren of een luidruchtig technische installatie in de woning; allemaal zaken die het aangenaam wonen kunnen verstoren. Geluidshinder kan de concentratie, en zelfs de nachtrust, van de bewoners verstoren en zorgen voor een continu geïrriteerd of gestrest gevoel. Er zijn tal van maatregelen om storende geluiden te verminderen of buiten te sluiten waardoor de rust snel kan terugkeren in de woning. 


Aandachtspunten

 1.  Beter isoleren is voor meerdere comfortaspecten in een woning een oplossing. Ook bij geluidsoverlast geld: hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe beter de geluidsdemping van omgevingsgeluid. Dubbele of driedubbele beglazing verminderen eveneens geluidshinder van buitenaf.
 2.  ‘Contactgeluid’ is een van de oorzaken van geluidsoverlast. Materialen hebben dan ook een enorme invloed op de akoestiek in een woning. Harde, gladde materialen creëren en weerkaatsen geluid veel meer dan materialen met een bepaalde textuur of stof, die het geluid beter kunnen opslorpen. Een voorbeeld hiervan is het geluid van hakken op een tegelvloer dat vaak doorheen het hele huis of appartementsgebouw te horen is.
 3. Open ruimtes en doorzichten doorheen de woning zijn vaak visueel aantrekkelijk maar niet altijd even praktisch. Een open trappenhal zorgt ervoor dat geluid van bijvoorbeeld de televisie in de woonkamer, moeiteloos zijn weg naar boven vindt, waar de kinderen aan het slapen zijn. Het strategisch plaatsen van enkele binnendeuren kan de geluidsoverlast al sterk verminderen.
 4.  Om zware geluidsoverlast tussen verschillende verdiepingen tegen te gaan, kan ook een geïsoleerde, zwevende vloer bovenop de bestaande dragende vloer overwogen worden.
 5. Technische installaties - wasmachine en droger bij uitstek - zorgen vaak voor geluidsoverlast. Een goed geïsoleerd washok is dan ook aan te raden.
 6. Stoffen absorberen het geluid als een spons. Grote, open ruimtes hebben dan ook voldoende aankleding nodig om de galm doorheen de woning te dempen en de akoestiek te verbeteren. Zachte materialen zijn de sleutel tot geluidsabsorptie.
 7. Als de woning een aaneenschakeling is van grote open ruimte, waar onmogelijk al het geluid kan worden geabsorbeerd met enkele kussens op de bank, kunnen akoestische panelen geplaatst worden. Tegenwoordig is er zo veel keuze in deze absorberende panelen dat voor iedere stijl wel iets passend te vinden is.
 8. Ook boekenkasten en opbergkasten langs de wanden kunnen geluid van aangrenzende kamers verminderen.  

 

Vragen voor professionals

 1. Welke constructie- en afwerkingsmaterialen zijn geluidsabsorberend?
 2. Welke oppervlakte materialen zijn geluid weerkaatsend en kunnen beter vermeden worden?
 3. Wat zegt de wet in verband met geluidsoverlast van de omgeving, kan dit gemeten worden en wordt extra isolatie gesubsidieerd?
 4. Zijn er in de woning kieren en gaten in de muren, onder de deuren en aan de ramen die geluid doorlaten? Hoe kunnen ze gedicht worden?
 5. Op welke plekken zijn binnendeuren essentieel en hoe moeten ze opgebouwd zijn voor een optimale geluidsabsorptie?
 6. Hoe kan de akoestiek verbeterd en de galm verminderd worden in een open leefruimte?

 

Relevante bronnen

 • Via het Schriftelijk Leefomgevingsonderzoek ging het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie na in welke mate hinder als belangrijkste, en met name geluidshinder, ervaren wordt in Vlaanderen. De bevindingen zijn in te kijken in de publicatie op de website van Vlaanderen.be
 • Meer over geluidshinder door ventilatiesystemen is terug te vinden op de website van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf).