Bruikbare ruimtes

Een huis dat praktisch is, eenvoudig en met voldoende ruimte voor dagelijkse activiteit zoals koken, wassen, slapen, ontspannen en opbergen.

Uit onderzoek is gebleken dat we 80% van al onze tijd binnenshuis doorbrengen, 75% in onze eigen woning. We koken, eten, slapen, was, werken, ontspannen ons er en om al deze verschillende functies een plek te kunnen geven in onze woning, is een logische en praktische indeling van de ruimtes essentieel. Een eenvoudig en duidelijk ingerichte ruimte helpt ons bij het vlot uitvoeren van onze dagdagelijkse activiteiten en draagt bij aan het wooncomfort.

 

Aandachtspunten

 • Een eerste vraag die we ons moeten stellen bij het bepalen van een logische indeling van een woning is wat onze persoonlijke wensen en noden Bijvoorbeeld “hoeveel badkamers zijn er nodig?” of “krijgen enkele ruimtes een bijzondere invulling zoals een strijkkamer of bibliotheekkamer?”. Wanneer er een duidelijk antwoord op al deze vragen kunnen de ruimtes op elkaar afgestemd worden.
 • Kies voor een logische indeling van de ruimtes, afgestemd op de oriëntatie van de woning. Zo kunnen puur functionele ruimtes zoals garage best op het noorden gericht worden. Omdat dit geen leefruimtes zijn is het niet erg dat deze minder opgewarmd worden door zonlicht en er minder natuurlijk licht binnenvalt. Leefruimtes worden best op het oosten of westen gericht.
 • Bergruimte heb je nooit te veel. Op verschillende manieren kunnen kleine, vergeten hoekjes of onpraktische ruimtes ingevuld worden met extra opbergmogelijkheden. Onder andere een lage ruimte onder het dak op zolder of de ruimte onder te trap kunnen zo een nieuwe, nuttige invulling krijgen. Opbergmeubels die ingebouwd kunnen worden, geven de mogelijkheid wat scheef is weer visueel recht te maken.
 • Het weghalen van niet-dragende muren in kleine en donkere leefruimtes brengt niet enkel visuele voordelen met zicht mee, zoals uitzicht op de tuin of omgeving, maar ook enkele praktische problemen – zoals een moeilijke circulatieruimte of onpraktische indeling - kunnen op deze manier opgelost worden.
 • Wanneer het niet mogelijk is een volledige muur te verwijderen, kan geopteerd worden de traditionele draaideur te vervangen door een schuif- of vouwdeur. Er zijn veel systemen op de markt die afrekent met het plaatsverlies dat een draaideur met zich meebrengt.
 • Efficiënt gebruik van de keuken kan worden bereikt door gebruik te maken van de richtlijnen van de keukendriehoek. Deze vorm van ergonomie focust zich op de optimale indeling van de keuken waarbij de afstanden die je moet afleggen tussen kookplaat, spoelbak en koelkast steeds minimaal moet blijven.

 

Vragen voor professionals

 • Waar verlies ik ruimte in mijn woning en welke oplossingen zijn hier voor mogelijk? Kan mijn woning – in andere woorden - praktischer worden ingericht, met enkele weldoordachte ingrepen? Hoe kan de verloren ruimte optimaal benut worden?
 • Goede verlichting heeft een grote invloed op de interpretatie van een ruimte. Is mijn woning optimaal verlicht, zowel op het vlak van artificiële verlichting als natuurlijk daglicht? Welke toevoegingen kunnen hier gedaan worden?
 • Is deze woning toekomstgericht? Kan ik hier in andere woorden oud worden?
 • Zijn de ruimtes rolstoel- of makkelijk toegankelijk?
 • Is er de mogelijkheid de belangrijkste functies (eten, wassen, slapen) op het gelijkvloers in te plannen in de toekomst?

 

Relevante bronnen

Ikgabouwen.knack.be geeft enkele tips over het optimaal benutten van verloren ruimtes.

Op interieurdesigner.be valt veel informatie te vinden over ergonomie en standaardmaten in de woning. Via deze link vind je praktische tips voor het indelen van een keuken.

Voor het berekenen van vloeroppervlakten in een woning kan de website mijnepb.be een handig hulpmiddel zijn.