Zichten

Een huis met mogelijkheden om doorzicht naar de omgevende buitenruimte, zoals vb de eigen tuin, de straat of de ruimere omgeving.

Zichten betreffen de waarneming die de bewoners ervaren naar buiten toe vanuit de woning. Wanneer de zichten doordacht ontworpen zijn, zorgt dit voor een aangenamere beleving van de ruimte. Dit kan een gevoel van openheid en vrijheid creëren. Hierdoor wordt genieten van de omgeving mogelijk zonder de drukte van de buitenwereld.


5 zaken om rekening mee te houden:

  1. Oriëntatie ten opzichte van de omgeving. Houd rekening op welke punten de buren en voorbijgangers kunnen binnenkijken in jouw woning. Waar is dit toegelaten en waar wil je dit absoluut vermijden?
  2. Besteed veel aandacht aan plaatsing van zichtmogelijkheden in de gevel naar de omgeving. Van welke uitzichten wil je genieten?
  3. Houd rekening met de passages en het programma in de woning. Zorg dat de zichtlijnen naar buiten toe optimaal benut worden. Voorzie zeker geen obstakels die het zich blokkeren.
  4. De vorm en de positie van de zichten moeten afgestemd worden op zowel de bewoners als op de omgeving. Kinderen genieten ook van een mooi uitzicht. De persoonlijkheid speelt een grote rol. Ben je een open of een gesloten persoon, stem je zichten hier op af om je comfortabel te voelen in je eigen woning.
  5. Grote zichten op de omgeving zijn steeds meer geliefd in onze hedendaagse architectuur. Helaas kan door verschillende factoren dit voordeel omschakelen naar een nadeel. Van een groot glazen raamoppervlak, geniet je vooral van het zicht naar buiten, wanneer dit proper is.

5 vragen voor professionals:

  1. Wat zijn de meest voorkomende afmetingen voor een raam?
  2. In hoeverre is het mogelijk om drastische ingrepen te verwezenlijken in de gevel om het zicht te verbeteren? Wat zijn de regels hiervoor?
  3. Is het mogelijk om een volledige buitenmuur in glas te maken zonder de constructie in gevaar te brengen?
  4. Zijn er onderhoudsvriendelijke zichtmogelijkheden zonder de esthetische kwaliteiten te verliezen?
  5. Hoe zullen mijn gewenste zichten de ruimten beïnvloeden qua comfort?


Relevante bronnen:

Reglementering i.v.m. uitzichten op het eigendom van de nabuur. http://www.habitos.be/upload/docs/lichtenenzichten.doc 

Casa Malaparte in Capri is famously designed to take advantage of the views on Capri's rocky coast. It frames views like postcards from the mediterranean.

Villa Malaparte | view