Veiligheid

En huis zonder zorgen voor mezelf en mijn medebewoners (kinderen, ouders…) waar je gemakkelijk kan circuleren zonder te struikelen, mij te stoten… en een hoog veiligheidsgevoel.

8 dingen om te onthouden

 1. Voldoende en heldere verlichting. Dimlichten kan je best vermijden, nachtverlichting kan voorzien worden in hallen, traphallen (ook trapverlichting) en badkamers. Kijk ook naar andere plaatsen en hoeken die te donker kunnen zijn, zoals bij de voordeur of naast het bed. Het is handig als de verlichting automatisch aangaat met behulp van bewegingssensoren of door aanraking.
 2. Gladde vloeren vermijden. Als er tapijt ligt, zorg er dan voor dat het vastligt en overal vlak is. Werk kabels weg en maak de weg van het bed naar de badkamer obstakelvrij. In de badkamer kan je antislipmatten voorzien. Groeven in traptredes verbeteren ook de tractie.
 3. Temperatuurgeregelde kookapparatuur. Om ongelukken in de keuken te vermijden, zoals branden die gestart worden wanneer men vergeet een brander uit te schakelen, zijn er enkele opties. Systemen die de temperatuur onder het ontstekingspunt van kookolie houden of een systeem dat het vuur automatisch uitschakelt na een bepaalde tijd. Als koken niet meer lukt, kan enkel opwarmen in de microgolf een oplossing zijn. Andere opties bij het eten en drinken zijn thermosflessen in de plaats van tassen, een lichtgewicht of plastic servies en antislip onderleggers.
 4. Medisch alarmsysteem voorzien voor senioren, met een knop die geprogrammeerd is om de hulpdiensten te waarschuwen. Geavanceerdere systemen met gps bestaan ook, evenals valdetectie.
 5. Handgrepen en stevige handleuningen voorzien voor senioren, onder andere in de badkamer, aan de trap en naast het bed. Verder ook een verhoogd toilet, een stoel of bank in de douche, een douchekop die je eraf kan nemen en een instapbad.
 6. Toestellen voorzien voor specifieke vereisten. Bijvoorbeeld een lampje dat knippert als de telefoon of de deurbel gaat. Domotica voor verlichting, temperatuur en sloten kan voorzien worden, zodat men van op afstand kan kijken of alles in orde is.
 7. Lage tafels en objecten vermijden voor een veilige routing.
 8. Medicatie gemakkelijk toegankelijk maken.

5 vragen voor professionals

 1. Hoe kan ik elke ruimte evenwaardig verlichten?
 2. Is er een nieuwe routing met minder obstakels mogelijk?
 3. Kan er (ook achteraf) domotica voorzien worden om van op afstand te monitoren?
 4. Kan de woning achteraf gemakkelijk aangepast worden voor senioren?
 5. Blijven de ruimtes flexibel na de aanpassingen?

 

Relevante bronnen

(geeft je een algemeen overzicht om woningen veiliger te maken en maakt duidelijk hoe senioren denken en doen.)

(Nog enkele puntjes om rekening mee te houden.)