Sociale activiteiten

Een huis waar ik familie en vrienden kan ontvangen en waar ik contacten kan blijven behouden vb tijdens het koken of huishoudelijke activiteiten. 

Sociale activiteiten dragen bij tot een gelukkiger leven, zeker ouderen hebben nood aan deze sociale contacten omdat deze groep een grotere kans heeft op eenzaamheid. In het algemeen heeft iedereen er baat bij om vrienden en familie te ontvangen en dit op een aangename en moeiteloze manier. Daarom is het belangrijk om er bij een renovatie rekening mee te houden, omdat bij de meeste oudere woningen hier geen aandacht aan werd besteed. Als voorbeeld kunnen we nemen dat bij de meeste woningen uit de jaren 60 de keuken helemaal is afgesloten van de leefruimte. Hierdoor is er geen contact tussen de persoon in de keuken en de personen in de leefruimte.

4 dingen om te onthouden

 1. Mensen ontvangen gebeurt meestal in de woonkamer, daarom is het belangrijk dat deze ruimte toegankelijk is voor iedereen. Daarbij is het ook belangrijk dat de ruimte flexibel is, zodat deze kan aangepast worden aan het aantal bezoekers.
 2. Het contact tussen de woonkamer en de keuken is essentieel. Tegenwoordig gebeurt het koken in het bijzijn van gasten zodat er nog steeds contact is met de gasten en/of huisgenoten. Steeds meer nieuwbouw woningen hebben een open of halfopen keuken. Bij deze open keuken is er een ruimer en open gevoel, bij een halfopen keuken is er nog deels privacy maar het geeft nog altijd een ruimer gevoel én men staat in contact met de leefruimte.
 3. Tips bij het renoveren van een keuken:
  1. Twee kleinere ruimtes kunnen één grote ruimte vormen voor keuken en leefruimte.
  2. Een kookeiland zorgt voor een grens tussen keuken en leefruimte, maar zorgt toch nog voor een open gevoel. Verder zorgt een kookeiland voor interactie tussen de gasten en de persoon in de keuken.
 4. Door de woonkamer te verbinden met buiten doormiddel van bijvoorbeeld een groot raam, is er ook meer sociaal contact naar buiten toe. Zo kunnen sociale activiteiten ook naar buiten worden getrokken en is er meer ruimte voor deze activiteiten.

4 vragen voor professionals

 1. Wat kan ik doen om contact tussen ruimtes te stimuleren?
 2. Is het mogelijk om bepaalde muren weg te halen en is dit haalbaar op vlak van stabiliteit?
 3. Hoe kan ik ervoor zorgen dat een ruimte aanpasbaar is naargelang het aantal gasten?
 4. Kan ik ook met eenvoudige ingrepen meer openheid creëren?

Relevante bronnen