Goede Luchtkwaliteit

Een huis waar ik mij geen zorgen hoef te maken over slechte geurtjes of het toelaten van frisse lucht.

Een goede luchtkwaliteit binnenshuis is onmisbaar voor een goede gezondheid, maar ook voor ons comfort is dit een belangrijke factor. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor luchtvervuiling in huis. Natuurlijk kan ook de buitenlucht al van slechte kwaliteit zijn, maar ook binnenhuise activiteiten kunnen ervoor zorgen dat de lucht vervuild wordt. Bijvoorbeeld door te koken, installaties, schoonmaakproducten, vocht, roken, huisdieren enzovoort.

Twee grote factoren die voornamelijk voor een slechte luchtkwaliteit zorgen zijn vocht en chemische vervuiling. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is ontstaat er een broeiplaats voor bacteriën en schimmels. Activiteiten als koken, een warm bad of een stomende douche nemen kunnen de luchtvochtigheid sterk verhogen. Anderzijds kan ook een te droge lucht een negatief effect op je ademhaling hebben of hoofdpijn veroorzaken. Chemische vervuiling kan veroorzaakt worden door bepaalde chemicaliën in schoonmaakproducten, verf of luchtverfrissers. Ook slecht onderhouden toestellen kunnen voor chemische verontreiniging zorgen. Uiteraard is tabaksrook de grootse schadelijke vervuiling.

Er zijn een aantal maatregelen die je gemakkelijk kan nemen om de luchtkwaliteit in je woning

5 dingen om te onthouden

  1. Door je raam open te zetten kan je heel snel verluchten. De kans is wel groot dat je daarmee tocht creëert. Let wel op: de lucht wordt enkel verplaatst, waardoor de luchtvochtigheid of luchtkwaliteit nauwelijks verbetert wordt. Dagelijkse verluchting in je slaapkamer en badkamer is aan te raden.
  2.  Sommige planten hebben de goede eigenschap om de lucht te zuiveren. Zo zorgen de planten naast hun decoratieve functie ook nog voor een verbeterde binnenlucht, al is dit slechts een kleine bijdrage.
  3.  Het goed onderhouden van toestellen is noodzakelijk om te voorkomen dat de binnenlucht verder vervuilt wordt. Reinig en vervang de filters in je dampkap, stof ventilatoren af en laat je toestellen nakijken door een specialist.
  4. Vermijd het gebruik van luchtverfrissers,  in tegenstelling tot wat ze beloven verbeteren niet de lucht, maar zorgen ze net voor blootstelling aan organische stoffen. Daarnaast is een matig gebruik van schoonmaakmiddelen aan te raden.
  5. Kook nooit zonder dampkap en zorg ervoor dat er altijd een goede afvoer is. Dit geldt ook voor andere installaties, zoals bijvoorbeeld een haard.

De allerbelangrijkste maatregelen om de luchtvervuiling te vermijden zijn ventileren en verluchten.

Er zijn verschillende manieren om te ventileren, belangrijk is dat dit voordurend gebeurt. Je kan ventileren via eenvoudige ventilatieroosters in ramen, vensters en muren. Via deze roosters kan verse lucht binnenkomen en zich verder verspreiden, via andere roosters of kieren en spleten, in de woning. Ook via mechanische ventilatiesystemen die op basis van ventillatoren lucht toe- en afvoeren kan zuivere lucht naar binnen gehaald worden. In de droge ruimtes wordt verse lucht toegevoerd, terwijl de lucht in vochtige ruimtes wordt afgevoerd. Naast een permanente ventilatie is het ook erg belangrijk om de woning voldoende te verluchten door tijdens een korte periode ramen open te zetten.

Ook kiezen voor groene technologie kan resultaat opleveren. Een hedendaagse verwarmingsketel is zuiniger, efficiënter en zorgt voor minder uitstoot in huis. Verder kan ook het plaatsen van een luchtreiniger storende factoren, zoals slechte geuren, bacteriën en pollen, verwijderen en de negatieve effecten van slechte binnenlucht verminderen.

5 vragen voor professionals

  1. Hoe kan ik de luchtkwaliteit van de woning meten?
  2. Welk ventilatiesysteem is er mogelijk in de woning?
  3. Is het noodzakelijk om de huidige installaties te vervangen door minder vervuilende?
  4. Indien er reeds schimmel aanwezig is: in welke mate heeft deze voor structurele schade gezorgd?
  5. Werk je samen met een expert inzake luchtkwaliteit en zo neen, sta je open om hiervoor samen te werken met een adviseur?

 

Bronnen

https://www.ikventileerverstandig.be/

https://www.vlaanderen.be/nl/gezin-welzijn-en-gezondheid/gezond-leven/v…

http://www.gezondheidenmilieu.be/echo_files/1165-xx-srcBestand.pdf

https://www.daikin.be/nl_be/warmtepompen/oplossingen/luchtzuivering-ven…

https://www.thermad-brink.be/nl-BE/content/al-meer-dan-30-jaar-uw-exper…