Geschikte temperatuur

Een huis waar ik in elke ruimte gemakkelijk een aangename temperatuur heb en deze indien nodig kan regelen.

4 things to keep in mind


1. Beglazing: De keuze van beglazing van de ramen is belangrijk. Bij oude woningen heb je vaak enkelglas en komt er snel koude en warmte langs binnen. In de zomer warmt de woning sneller op door het directe zonlicht wat binnenvalt, in de winter komt er de koude snel door. Bij gebruik van dubbelglas is dit effect veel minder aanwezig waardoor er energie gespaard kan worden. Bij driedubbelglas is het huis heel goed geïsoleerd waardoor er veel bespaard kan worden op de energiefactuur. De woning verliest minder warmte in de winter door de juiste beglazing en in de zomer behoud de woning zijn koelte. Daardoor kan de temperatuur binnen de woning beter onder controle gehouden en worden koude vlakte aan de ramen vermeden.

2. Raamkaders: Naast de beglazing is de keuze van het juiste raamkader ook een belangrijke factor. Hierdoor kunnen koudebruggen beter vermeden worden. Hoe meer kamers een raamprofiel bevat, hoe beter het geïsoleerd is. De beste type raamkaders zijn hout en aluminium.

3. Isolatie: Naast de beglazing en de raamkaders is de isolatie het belangrijkste kenmerk van een woning om de temperatuur van de woning regelen. Er zijn verschillende soorten isolatie die kunnen worden toegepast, wandisolatie, vloerisolatie en dak isolatie. Ook de overgang tussen de verschillende knooppunten is belangrijk want deze vormen snel een koudebrug. Het is de bedoeling we deze koudebruggen vermijden zodat er geen toch ontstaat binnen de woning.

De drie types:

  • Wandisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie

Een belangrijk aandachtspunt is dat wanneer alles goed geïsoleerd is, de natuurlijke ventilatie verdwijnt. Men moet dus rekening houden met de plaatsing van een ventilatiesysteem. Anders komt de luchtkwaliteit in gedrang en is er kans op schimmelvorming.

4. Verwarming/airconditioning: Om de temperatuur in de woning te kunnen regelen moet men nog een verwarmingselement/ en of airconditioning plaatsen. De soort verwarming is afhankelijk van woning tot woning. Dit kan gaan van centrale verwarming, een elektrische verarming, vloerverwarming, of een haard. De keuze van de grondstoffen is belangrijk voor de installatie. Je kan ook kiezen voor een ecologische manier van verwarmen door gebruik te maken van warmtepompen.

5 Questions for professionals

  1. Voor welk type grondstof mbt verwarming kies je?
  2. Hoe kies ik de beste isolatie voor mijn woning?
  3.  Hoe kan ik koude bruggen aanpakken?
  4. Is een openhaard gebruiken nog steeds ecologisch verantwoordelijk?
  5. Hoe kan ik meten of mijn huis voldoende geïsoleerd is?

Bronen

Informatie en verplicht over Informatie en verplicht over bowen en verbowen: isolatie, beglazing, verwarming, ventilatie etc..

EPB energieprestatieregelgeving

DUBO Limburg brochure over renovatie en isolatie

Ik-BEN-mee advies van DUBO Limburg