Bruikbare ruimtes

Een huis dat praktisch is, eenvoudig en met voldoende ruimte voor dagelijkse activiteit zoals koken, wassen, slapen, ontspannen en opbergen.


Het gaat over woningen waarin ruimtes als minder praktisch worden ervaren door een slechte indeling, minimale oppervlakte, verouderde situaties etc..

5 dingen om te onthouden

 1. Wanneer tijdens het inrichten van de woning een ruimte met kleine oppervlakte moet worden ingevuld kan het erg voordelig zijn om van meet af aan de maximale hoogte van de ruimtes te benutten. Vooral op gebied van opbergen zal dit erg voordelig zijn. Op meerdere plaatsen kan er dan ook geopteerd worden voor minder diepe kasten waardoor circulatie en vrije ruimte geoptimaliseerd kunnen worden.
 2. Bij het renoveren van een woning als gevolg van veroudering, onpraktische inrichting,... kan het opentrekken van ruimtes positieve gevolgen met zich meebrengen. Het neerhalen van niet-dragende wanden zorgt ervoor dat veel praktische problemen zoals moeilijke hoekjes, verlies van plaats door de draaihoek van een deur, smalle circulatieruimte... verdwijnen. Wanneer de woning nog in bouwfase is kan hiermee meteen rekening gehouden worden.
 3. Voor een praktisch gebruik van badkamer en sanitair kan er al een groot verschil worden gemaakt bij de aanschaf hiervan. Pas je eisen aan, aan de noden van de gebruikers en aan de beschikbare ruimte. Om functionaliteit te garanderen kan er soms moeten ingeboet worden op ‘je droom op een vrijstaand groot bad’. Ook de leeftijd van de gebruikers kan zeker een rol spelen met de keuze voor bad, bad/douche-combo, vlakke inloopdouche of douchebak.
 4. Bij het inrichten van de slaapkamer is de positionering van het bed een factor die meespeelt. Voldoende ruimte rondom het bed is een aanrader.
 5. Efficiënt gebruik van de keuken kan worden bereikt door gebruik te maken van de keukendriehoek. Deze vorm van ergonomie focust zich op een optimale indeling van de keuken waarbij de afstanden die je moet afleggen tussen de kookplaat, spoelbak en koelkast minimaal moeten blijven.
 6. In veel situaties van verouderde woningen wordt er veel ruimte verspild onder het dak. Er zijn veel makkelijke opties zoals het plaatsen van kasten onder de lage stukken van het dak of een valse wand plaatsen waardoor je een extra wand creëert om meubels tegen te plaatsen. Ook ongebruikte ruimte onder de trap kan handig dienen als opbergruimte.

5 vragen voor professionals

 1. Wat zijn de ideale oppervlakte voor een praktisch gebruik van je ruimtes (woonkamer, badkamer, keuken, eetkamer,...) in een eengezinswoning?
 2. Hoe kan je de ruimte onder het dak optimaal benutten?
 3. Wat kan ik doen om meer open ruimte te creëren?
 4. Zou ik in deze woning ouder kunnen worden?
 5. Kan mijn woning praktischer worden ingericht met simpele ingrepen?

Relevante bronnen

 • ‘De kluswijzer’ van Woongoed Middelburg geeft een korte maar bruikbare gids met voorwaarden en tips hoe je het verwijderen van een wand in de woning best kan aanpakken Woonwegwijzer.nl
 • Op interieurdesigner.be valt veel informatie te vinden over ergonomie en standaardmaten in de woning. Hier specifieke informatie over de keukendriehoek.
 • ‘Ikgabouwen.renoveren’