Aanpasbaarheid & flexibiliteit

Een huis dat vlot aanpasbaar is en zo mee kan evolueren met de noden van bewoners.


Het kan gaan vb de mogelijkheden om later delen van het huis apart te gebruiken of de ruimten anders in te richten, functies van ruimten snel te wijzigen, de afwerking te vernieuwen zonder daarvoor verbouwingswerken te moeten doorvoeren.


Jongere (ver)bouwers die grotere werken uitvoeren raden we aan om slim te renoveren en vooraf goed na te denken over welke activiteiten je in eigen huis graag wil kunnen doen, vandaag en in de toekomst. Een kinderkamer bouwen we later om tot bureauruimte, een leefruimte moet wel al eens een grotere groep mensen kunnen opvangen tijdens feestjes… Net zoals vele Europese landen wijzen ook alle Vlaamse onderzoeken uit dat wij bovendien ook met z’n allen oud willen worden in eigen huis! Dit is ook wat we bedoelen wanneer we spreken over Levenslang wonen.

 

5 dingen om te onthouden

 1. Om doorheen verschillende levensfasen een woning eenvoudig te kunnen wijzigen, promoten we een woningconcept dat vanaf het ontwerp structureel aanpasbaar is en flexibel is in gebruik: Meegroeiwonen. Het doel van dit concept is dagelijks gebruikscomfort te combineren met meer mogelijkheden om langer in eigen huis ‘oud te kunnen worden’. Hier horen eventueel ook meer alternatieve vormen van wonen bij zoals kangoeroewonen of principes van co-housing.
 2. Aanpasbaarheid uit zich vooral in een goed gekozen concept van de woning en een structuur die toelaat om wijzigingen eenvoudige en daardoor ook snel en met beperkte kosten door te voeren. Bedenk vooraf vb op welk niveau je ruimten organiseert, waar je trappen en gangen plaatst, zorgt voor een aantal niet structurele wanden, voorzie op strategische punten technische kokers waar je later eventueel andere aansluitingen kan maken… Deze kwaliteit kan er ook voor zorgen dat je op termijn een toegankelijke woning kan maken (zie toegankelijkheid).
 3. Flexibiliteit zit vooral in de mogelijkheid om een ruimte te herbestemming of anders in te richten. De vorm van ruimten, de plaats waar technieken zoals en TV aansluiting of stopcontacten plaatst, ramen en deuren zijn geplaats… beïnvloeden de opties.
 4. Vooral tijdens een woningrenovatie kan je heel wat aspecten van levenslang wonen eenvoudig opnemen in de geplande werken. Niet alle renovaties zijn structureel, vaak kies je voor een nieuwe keuken of het herorganiseren van een badkamer. Bij de keuze van materialen en toestellen kan je meestal met hetzelfde budget betere keuzes maken. Het ideale moment dus om na te denken over comfort verhogende acties!
 5. Enkel tips voor de renovatie van een keuken:
  1. Zorg voor voldoende werkruimte en een goede opeenvolging van acties: koelen, spoelen en koken. Dit noemen we de werkdriehoek.
  2. Kies voor kasten die ook vanuit zittende positie bereikbaar zijn. Een type apotheekkast bv is handig voor iedereen.
  3. Kies voor een kookplaat waarbij de pitten naast elkaar staan i.p.v achter elkaar.
 6. Tips voor de renovatie van een badkamer:
  1. Moet je keuzes maken, kies dan voor een inloopdouche i.p.v. een bad.
  2. Zorg voor goede verlichting aan de wastafel.
  3. Een extra toilet in of naast de badkamer kan voor ouderen looproutes beperken.
  4. Zorg dat je in de badkamer een minimale kast of bergzone kan organiseren zodat handdoeken en basisspullen dichtbij blijven.

 

5 vragen voor professionals

 1. Wil je in de toekomst andere functies huisvesten in he woning?
 2. Zou ik in deze woning ouder kunnen worden?
 3. Kan je een aantal scenario’s tekenen in een woningontwerp (ruimte anders gebruiken, anders inrichten..)?
 4. Welke ervaring heb je met het bouwen van een kangoeroewoning?
 5. Werk je samen met een expert inzake toegankelijkheid en zo neen, sta je open om hiervoor samen te werken met een adviseur?

 

Relevante bronnen

 • De ‘Ontwerpgids Meegroeiwonen’ geeft je een overzicht van ontwerpoplossingen voor alle ruimten in een woning. Je vind er alle basisprincipes zoals drempelloosheid, de ruimte die nodig is om handelingen uit te voeren in je woning of voor activiteiten. De ontwerpgids toont ook op welke wijze je een Meegroeimarge kan inbouwen.
 • De brochure “Meegroeiwonen: vooruitziend (ver)bouwen helpt kosten besparen, 40 tips voor een levenslange woning voor jonge en minder jonge bouwers en verbouwers” helpt je op weg met praktische tips.
 • Bezoek eens het UD Woonlabo voor praktische tips en mogelijkheden!
 • Meer over het concept en de kwaliteiten van een kangoeroewoning kan je teruvinden in de brochure op de website van De Zilveren Sleutel.
 • Wil je een woning (ver)bouwen of aankopen? Dan kan je bij Inter (www.inter.vlaanderen) terecht voor verschillende vormen van woonadvies. Zij geven je tips en informatie, begeleiden je bij het maken van goede keuzes en geven advies voor tussenkomsten waar je eventueel kan rekenen en ondersteunen de architect en aannemer bij de uitvoering. De woonadviezen van Inter focussen op langetermijnoplossingen om levenslang wonen te realiseren. Ze bespreken samen met u de mogelijkheden en stemmen je individuele wensen af. Het concept van de woning is de start, waarna ze mee denken tot aan de afwerking.  Neem contact op via info@inter.vlaanderen of telefonisch op het nr. 011/ 26.50.30