Comfortaspecten

De Comforttool geeft geen informatie over de verschillende ruimtes in de woning, zoals de leefruimte, de slaapkamer of de keuken. In plaats daarvan behandelt het de hele reeks van elementen die uw ervaring van comfort beïnvloeden. Deze comfortaspecten zijn vaak van toepassing op verschillende delen van het huis. Ze zijn verschillend van elkaar, maar ze zijn ook met elkaar verbonden, omdat oplossingen voor een bepaald aspect de neiging hebben om andere aspecten van comfort te beïnvloeden.

Volg de onderstaande links om meer te weten te komen over: de reden waarom elk element belangrijk is, enkele zaken waarmee u rekening moet houden bij het ontwerpen of beoordelen van dat specifieke comfortaspect, relevante experten en bronnen en vragen voor experten.  

 

Natuurlijk licht

Een huis met voldoende natuurlijke lichtinval in ruimten waar ik dagelijks veel verblijf.


Imago en identiteit

Een huis met een eigen stijl, dat mezelf en mijn familie vertegenwoordig.


Elegantie

Een huis met een hoge graad van afwerking en oog voor detail voor de functieruimten, de materialen en de inrichting.


Zichten

Een huis met mogelijkheden om doorzicht naar de omgevende buitenruimte, zoals vb de eigen tuin, de straat of de ruimere omgeving.


Privacy in de woning

Een woning waar er plaats is voor gemeenschappelijk leven, maar waar elke bewoner ook een eigen plek kan vinden (afschermen van geluiden en zichten van familieleden en gasten).


Privacy ten opzichte van de buitenomgeving 

Een huis met privacy, zonder hinderlijke inkijk en waar de activiteiten van buren of mensen op de straat niet in de directe private sfeer komt.


Bruikbare ruimtes

Een huis dat praktisch is, eenvoudig en met voldoende ruimte voor dagelijkse activiteit zoals koken, wassen, slapen, ontspannen en opbergen.


Aanpasbaarheid & flexibiliteit 

Een huis dat vlot aanpasbaar is en zo mee kan evolueren met de noden van bewoners. Het kan gaan vb de mogelijkheden om later delen van het huis apart te gebruiken of de ruimten anders in te richten, functies van ruimten snel te wijzigen, de afwerking te vernieuwen zonder daarvoor verbouwingswerken te moeten doorvoeren.


Veiligheid

Een huis zonder zorgen voor mezelf en mijn medebewoners (kinderen, ouders…) waar je gemakkelijk kan circuleren zonder te struikelen, mij te stoten… en een hoog veiligheidsgevoel.


Sociale activiteiten

Een huis waar ik familie en vrienden kan ontvangen en waar ik contacten kan blijven behouden vb tijdens het koken of huishoudelijke activiteiten …


Toegankelijkheid

Een huis dat bruikbaar is of blijft wanneer je als bewoner een beperking of een zorgnood ervaart en waar het gemakkelijk is om de nodige individuele hulpmiddelen toe te voegen en hulp te verlenen als mantelzorger.


Intuïtieve bediening

Een huis waar ik niet moet nadenken over knopjes en snufjes. Eenvoudig te gebruiken, technieken gemakkelijk te regelen, zonder meer.


Onderhoudsgemak  

Een huis dat ik gemakkelijk kan onderhouden, zowel op gebied van algemene netheid, als voor de technische installatie, ramen en deuren etc. 


Geen geluidsoverlast

Een huis waar ik rust kan vinden en vrij ben van storende geluiden. Zowel van technieken in mijn woning (vb een boiler) als geluiden van buitenaf (vb verkeer op de straat).


Geschikte temperatuur  

Een huis waar ik in elke ruimte gemakkelijk een aangename temperatuur heb en deze indien nodig kan regelen.


Goede luchtkwaliteit  

Een huis waar ik mij geen zorgen hoef te maken over slechte geurtjes of het toelaten van frisse lucht.